Koop jij lokaal?

12 december 2014
Leda Hilvering

It takes two

Zelfstandige winkeliers werken hard, keihard zelfs. De openingstijden zijn ruim, klanten zijn niet meer gemakkelijk te vangen (je moet er iets voor doen), consumenten zijn veeleisender en de economische tijden vergen creativiteit. In korte tijd moeten winkeliers zich aanpassen aan de veranderende wereld en dat lijkt soms een onmogelijke taak naast het runnen van de winkel. Maar wij consumenten eisen het wel, de winkelier moet veranderen! Tegelijkertijd vind ik dat de consument ook eens aangesproken mag worden op zijn verantwoordelijkheid als klant. Ben jij een consument die zich bewust is van lokaal gunnen en daarmee je steentje bijdragen aan de economie in je stad?

Online kijken, offline kopen

Als ik naar mezelf kijk bijvoorbeeld; Ik oriënteer vaak online maar koop lokaal. Ik wil het product kunnen zien en voelen en ik wil naar iemand terug kunnen wanneer ik ontevreden ben over het product. Ook vind ik het leuk als ik de winkelier een beetje begin te kennen (even koffie drinken bij Kirsten). Maar ik zal toch niet de enige zijn? Dus dat ik, en vele consumenten met mij, liever in de winkel koop is een feit. Ik wil ook graag lokaal kopen want dichtbij en herkenbaar is prettig voor gewoontedieren (want dat zijn we!). Ik dacht eigenlijk best aardig bezig te zijn als consument van eigen stad.

Gebaande paden

De afgelopen weken ben ik veel in de binnenstad geweest voor een project waar ik aan werk. Ik kwam op plekken, in winkels en in straten, die ik niet eerder had bezocht. En ik heb mij verwonderd! Wat is er veel te koop in mijn stad! Wat een leuke winkels! En wat een leuke ondernemers! Ik kwam erachter dat ik, wanneer ik ga shoppen, altijd dezelfde winkels bezoek en me vervolgens beklaag over dat mijn stad niets te bieden heeft… Wat er eigenlijk aan de hand is, is dat ik gewoon altijd hetzelfde loopje af ga; Ik blijf op de gebaande paden. Jemig, mensen houden van herkenning en vinden verandering maar lastig. Of ligt het aan mij?

Op avontuur

Ik durf te wedden dat je herkent wat ik schrijf, jij bent ook een gewoontedier (bewust of onbewust)! Herken je het dat je, wanneer je naar een andere stad gaat, om je heen kijkt en denkt ‘Wat een leuke stad om te shoppen’. Je kijkt verlekkert naar de winkels en vraagt je oprecht af waarom jouw stad niet zo leuk is. Waarschijnlijk is jouw stad ook zo leuk, je moet alleen op avontuur!

Ik daag je uit!

Oké, ik daag je uit. Ga je stad én de winkels die er zijn beter leren kennen. Het start vanaf nu. Dus als je nu gaat shoppen voor een nieuwe wintertrui ga dan minimaal twee winkels bezoeken waar je nog nooit bent geweest. Spreek dan, als je er bent, ook de winkelier eens aan. Je hebt de leukste ontmoetingen! Ik daag je uit om ambassadeur te zijn van je stad en de winkels die er zijn. Jouw stad heeft zo veel moois te bieden!

Lees ook eens http://www.koopnulokaal.nl/

Leda Hilvering
Ik Onderneem!

Bekijk meer blogs