Visie, lef en daadkracht “De ingrediënten voor het samenwerken”

18 april 2016
Inge Kamphuis

Samenwerking tussen ondernemers loont! Inmiddels kan ik al enkele succesverhalen vertellen, maar in praktijk blijkt samenwerken verschrikkelijk moeilijk.

Ja, ik wil!

In de eerste bijeenkomst met ondernemers is iedereen nog een beetje verliefd op het geweldige idee van samenwerken. Iedereen is het eens: “ja, samenwerken is heel belangrijk in deze tijd”, “ja, we willen allemaal” en “ja ik wil er graag bij horen”. En dan gaan we aan de slag: Van visie naar cultuur en openheid, naar klantenbestanden delen….. En dan even is het stil, “nee maar dat kan niet”, “nee mijn klant is zo speciaal …”en “nee mijn klant is echt anders dan zijn klant ….”

Maar als we het hebben over klantenbestanden delen, zien we voor 80% iedereen dezelfde klanten heeft. De klant komt maar zelden alleen naar jouw winkel wanneer je winkel in een winkelstraat bevindt. Ze komen naar jouw winkel omdat ze dan ook nog even naar die andere twee winkels kunnen of omdat dat ene restaurantje zo praktische bij die parkeergelegenheid ligt én ze willen ook nog even snel langs de drogist. Aan u de vraag? Is een klantenbestand van een kleine winkel geld waard?


Met z’n allen op de tandem

Laten we dan eerst maar eens beginnen samen te gaan fietsen. Samenfietsen lijkt op het eerste oog zo simpel, een tandem heeft één stuur en heel veel trappers. Toch zijn hier nog vele mogelijkheden: Hoe sterk is de man/vrouw achter het stuur? en wie bepaald de (gezamenlijke) koers? Je hebt verschillende vormen trappers, die ook allemaal zijn functie hebben. Je hebt harde trappers, meetrappers, niet-trappers, meelifters, maar ook remmers en het is ook nog mogelijk om als een blok achter de fiets aan gaan hangen.

PRE-tandems.indd

Een kritische ondernemer is prima. Het is heel goed om tegengeluid te horen, zo nu en dan even op de rem te moeten gaan staan en niet alles voor vanzelfsprekend nemen. Maar wat moeten we met dat blok dat achter de fiets blijft hangen? Wie heeft het recht om het touw, waarmee het blok achter de fiets hangt, door te snijden?
Ik vind dat dit uit de groep moet komen en dus niet vanuit de coach die aan de kant staat, die kan dit hooguit benoemen. Als je samen wilt werken moet je ook gezamenlijk verantwoording nemen en realiseren dat er dubbele energie opgebracht moet worden om een blok achter je fiets aan te trekken. Om dit touw door te snijden vraagt lef en daadkracht.

Cultuur en gedrag

De ervaring leert ons dat “elkaar aanspreken op gedrag” toch een heel moeilijk onderwerp is en we vaak zijn liever met elkaar bezig aan iets positiefs. Het is niet verwonderlijk dat een moeilijk onderwerp is wanneer je je bedenkt dat samenwerken in een winkelstraat betekent: 25 ondernemers, 25 individuen en 25 culturen. Het zijn allemaal ondernemers die hun eigen zaak hebben opgebouwd en hun eigen koers hebben kunnen bepalen. Ze zijn vaak niet voor niets ondernemers geworden. Toch belemmerd soms het gedrag de uiteindelijke uitvoer en dus ook het uiteindelijke resultaat. Ik zou graag zien dat tijdens het samenwerkingsproces meer tijd, geduld en aandacht gegund kan worden aan de niet tastbare resultaten, zoals gedrag en cultuur. Dit zal het uiteindelijke resultaat ten goede zou komen. Het zal het samen fietsen op de tandem vergemakkelijken.

De ingrediënten voor samenwerken zijn hetzelfde als voor het starten van een eigenbedrijf:
visie, lef en daadkracht.

Herkent u deze uitdagingen en wilt u ook tot succesvolle en lange termijn samenwerking komen, laat u door Ik Onderneem! begeleiden. Haal zo professionele begeleiding, expertise en ervaring aan boord. Klik hier voor contact en stuur een berichtje, we helpen graag!.

Inge Kamphuis